La ordinea zilei


Un șofer de taxi, de la o firmă cunoscută din București, a dat jos din mașină o persoană cu dizabilități și pe însoțitorii ei, pe motiv că el nu duce handicapați. Se întîmplă azi, în București.
Acum ceva timp în urmă, mi-a povestit un prieten că a trebuit să-și ducă mama paralizată la medic și taximetristul venit la comandă l-a și înjurat, pe motiv că el nu bagă în mașină toți handicapații.
Mi s-a întîmplat să am nevoie să-mi duc pisica la cabinetul medical pentru o operație. Am pus-o în transportor, ea a înțeles că plecăm împreună și, cum are încredere în mine, s-a culcat și-a așteptat să vină taxi. Un taxi care-mi răspunsese la apel și căruia îi scrisesem că sunt cu un animal în transportor. După zece minute de așteptat în stradă am primit mesaj că a anulat cursa, să-mi chem altă mașină, că el nu transportă animale. Se întîmpla luna trecută în București.
Am fost în vară în centrul vechi și am întîrziat la o cafea cu un prieten. Cînd am plecat aveam nevoie ca de aer de un taxi. La colț erau vreo patru. Niciunul nu era dispus să ducă una ca mine, așteptau doar străini pe care să-i facă de bani. Am mers pe jos pînă în față la Unirea. Acolo erau pe puțin 15 taxiuri, toate cu 3,5 lei pe km. Pe o cursă de maxim 15 lei, aș fi dat 50. Nu mi-am permis și sinceră să fiu, nu i-aș fi luat nici dacă mi-aș fi permis pentru că sunt extrem de sensibilă la șantaj și am alergie la escroci, indiferent cît de boși sau găinari ar fi și nici nu plătesc mizerie la preț de lux. Am încercat să sun, să fac comandă la o firmă normală de taxi. Nici măcar unul nu a venit acolo, pentru că locul e controlat de mafia celor cu prețuri uriașe. Nici măcar UBER-ul nu vine, de teamă. Lîngă taximetriști era și-un echipaj de poliție care se făcea că nu vede nimic anormal, mi-au lăsat impresia că se asigurau că nimeni nu-i agresează pe profitori.
Într-o zi am avut nevoie să iau un taxi pe o distanță de vreo 4 km dus întors. Uitasem ceva acasă și îmi trebuia urgent. La colț am găsit, cum era normal, o serie de taxiuri. Singurul care a fost de acord să mă ducă a spus din start că nu se mișcă pe distanța asta fără 30 de lei, fără să pornească aparatul de taxat, normal. Cursa ar fi costat cel mult, cel mult 15 lei(cu indulgență).
Folosesc aplicația și cer taxi destul de des, din nevoie, nu din lene. Au fost luni bune în care nici măcar un taximetrist nu a schițat gestul de a căuta să-mi dea restul, dacă diferența dintre costul cursei și bancnota pe care i-am dat-o nu a fost de cel puțin 20 de lei. Din care 10 nu prea s-au găsit. Face cursa 11,50 lei? Dai 15 lei și ți se urează o zi bună. Dai 12lei? Se uită cu scîrbă la tine, sărakule care ești de l-ai deranjat degeaba din hibernare. Abia alaltăieri seară, un tînăr politicos și zîmbitor a vrut să-mi dea restul deși eu îi dădusem înadins o bancnotă de 5 lei în plus. I-am mulțumit pentru omenie.
Mă uit în ultimul timp la taximetriști nervoși care blochează circulația în București, revoltați pe aplicațiile care ”le fură” clienții. Am aflat, știu că se fac presiuni asupra unor parlamentari, să legifereze scoaterea de pe piață a tuturor aplicațiilor care nu țin de o anumită firmă de taxi. Asta le-ar da putere tuturor escrocilor care preferă să-și umfle prețul sub ochii indulgenți ai forțelor de ordine. Nu contează cu multe din acele aplicații sunt folosite de taximetriști onești care ies pe stradă la muncă, nu la băgat mîna în buzunarul clientului. Taximetria au devenit o afacere mafiotă. Niciunui oficial nu i se pare în neregulă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.